Leidinggeven tijdens en na de COVID-19 pandemie vraagt een ander soort kijk. In deze blog gaan we daarom in gesprek met Learnit expert-trainer Anna Maria. Binnen Learnit draagt zij een grote verantwoordelijkheid voor alle trainingen op het gebied van leidinggeven, zodoende heeft ze door de jaren heen veel kennis vergaard en ervaring opgedaan binnen dit vakgebied.

Om jou te helpen om tijdens en na de COVID-19 pandemie een leidinggevende te zijn die je werknemers nodig hebben, organiseert Learnit op 29 april tussen 13:00 - 13:30 uur een interactief webinar genaamd: “Online leidinggeven”. Klik hier voor meer informatie. Om je alvast een voorproefje te geven vertelt Anna Maria in het onderstaande interview meer over het webinar.

Hoi Anna Maria! Dat klinkt spannend die “Online wereld”, zou je kunnen schetsen hoe je verwacht dat deze wereld eruit komt te zien voor leidinggevenden?

Ik zie leidinggevenden in de online wereld meer werken op resultaat én ik zie ze veel meer aandacht hebben voor de mens achter de medewerker. Er ontstaat een gelijkwaardigere manier van samenwerken, waarbij verbinding en vertrouwen sleutelwoorden zijn.

Zou je kunnen aangeven wat de voordelen zijn van deze nieuwe manier van leidinggeven?

Leidinggevenden kunnen hiermee een enorme groei doormaken, ook als mens. Je investeert in een duurzame relatie met je teamleden, waardoor er veel minder vanuit angst en wantrouwen zal worden gewerkt. Dat geeft rust en vertrouwen in je medewerkers en ook in jezelf als leidinggevende. En als je stuurt op resultaat, kun je je als leidinggevende gaan bezighouden met de grote lijnen, met ontwikkeling van je team en je afdeling. Een heel groot voordeel.

En hoe zit het met de nadelen?

Het belangrijkste nadeel vind ik het missen van contact, van de informele momenten, die kleine complimentjes die je tussendoor kunt geven, het met elkaar meeleven, even bijsturen. En natuurlijk is het ook lastiger om in de gaten te houden of een medewerker het allemaal wel redt en kan. En bijvoorbeeld het inwerken van nieuwe mensen wordt ook een grotere uitdaging.

Welke fouten zullen leidinggevenden in jouw ogen relatief vaker maken met deze nieuwe manier van leidinggeven?

Voor mij ligt het risico vooral bij de mindset, de focus van een leidinggevende. Als je werkt en communiceert vanuit het oude normaal, dan zul je de grip op je team kwijtraken. En dan zullen ook de resultaten onder druk komen te staan. Dus bijvoorbeeld willen controleren of een medewerker wel precies om 8 uur begint en doorwerkt tot 17.00 uur, of precies willen weten hoe een medewerker een taak uitvoert.

Op 29 april geef je een interactief webinar over dit onderwerp, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van wat je dan gaat bespreken?

In dit webinar bespreek ik wat er verandert en wat dit betekent voor een leidinggevende. En ik geef tips hoe je als leidinggevende de omslag kunt maken van oud naar nieuw: sturen op resultaat en leidinggeven vanuit verbinding en vertrouwen.

Klinkt goed! en wat nou als ik zelf geen leidinggevende ben, is het webinar dan ook interessant om deel te nemen aan het interactieve webinar?

Jazeker. Het geeft je inzicht in wat er verandert voor een leidinggevende, maar ook voor teamleden en medewerkers. Je krijgt een beter beeld over hoe je elkaar kunt helpen bij het maken van de omslag.

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie over het interactieve webinar en schrijf je in!